tiistaina, kesäkuuta 08, 2010

Tonttia etsimässä - taas kerran

Kiitos kommentoijille!

Poikkeuslupa on hylätty sen takia, että joskus vuonna 1959 on tehty kaava jonka mukaan kullekin tilalle on myönnetty tietty määrä rakennuspaikkoja. Ja niitä ei tule lisää, vaikka tilan nykyinen omistaja ei tiedä vanhoista lohkomisista mitään. Ikävin juttu tässä on se, että kyselimme poikkeusluvan myöntämiskäytäntöjä useaan otteeseen ennen hakemista, eikä silloin kukaan kertonut tästä yhtään mitään. Suututtaa. Jos tänne päätyy ihmisiä, jotka meinaa hakea Vihdistä poikkeuslupaa, niin miettikää vähintään kahdesti, sillä mitään apua ei kunnan kaavoituksesta ole luvassa.

Me ollaan siis samassa tilanteessa kuin vuosi sitten, kun alettiin maallemuutosta haaveilla. Mistä tontti?

Olen käynyt kaikkien Helsingin ympäryskuntien kunnan tonttimyynnit läpi, ja järjestäen niissä on myynnissä vain pieniä, alle 1500m2 tontteja ihan kiinni toisissaan. Itä-uudellamaalla oli muutama kunnan tontti myynnissä haja-asutusalueilla, ja niillä kokoa mukavasti. Pisteet siis sinne.

Sama ilmiö on yksityisten myymissä tonteissa. Kävimme Porvoossa katsomassa muutamaa tonttia viikonloppuna. Yksi oli pikkuruisen ja vaikeakulkuisen hiekkatien päässä pimeässä rinteessä, ja rinteen päällä oli tietenkin muita taloja. Toinen oli iso tontti, mutta suorakulmion pitkä sivu oli isohkon tien suuntainen ja kaiken lisäksi koko tontti oli montussa. Kolmas oli ihan kivan tien varrella, mutta tontti oli hakattu kokonaan alas, eikä siellä siis ollut yhtään puita.

Me ei haluta taajamaan, vaan maalle. Ja me halutaan iso tontti, jolla tarkoitan yli 5000m2 tonttia. Haluan voida viedä pyykit ulos kuivumaan ilman että joku tiirailee minkä värisiä alkkareita siellä kuivuu. Enkä halua pitää verhoja ikkunoissa sen takia, että naapuri näkisi muuten sisälle, vaan sen takia ettei aurinko häikäise nukkuvaa. Ja töihin Helsinkiin pitäisi päästä kohtuullisessa ajassa (40-70 min). Siinä on haastetta kerrakseen!

Niin, tietääkö kukaan tällaista tonttia? Nämä vaatimukset on kovia, mutta toisaalta en halua taajamaan!

9 kommenttia:

 1. Hei,
  en ole lukenut blogiasi tätä uusimpaa merkintää enempää. Mutta uteliaisuuteni heräsi, että miten näet tuollaisen syrjäisen tontin toimivan lapsiperheellä? Vai onko teillä lapsia? Minusta oli kamalaa asua alueella, jossa ei ollut kavereita. Omille lapsilleni en halua samaa, siksi asummekin tiiviisti rakennetulla omakotitaloalueella ja kavereita riittää! :)

  VastaaPoista
 2. Ei ole vielä lapsia, mutta haaveissa olisi kyllä. Mä taas ajattelen, että olisi sitten ne "kaupungin paheet" vähän kauempana. Kyllähän sitä sitten varmasti joutuisi lapsia kuskaamaan kavereille tai hakemaan illalla pois. En mä näe että haja-asutusalueella välttämättä lapsille yksinäistä tulisi. Mutta pointti tuokin :)

  VastaaPoista
 3. Kirkkonummelta löytyy halvempia ja isoja tontteja. Saitteko muuten rahat takaisin tuosta vanhasta tontista?

  VastaaPoista
 4. Jos kokoa haluaa niin tässä esim.

  http://asunnot.oikotie.fi/card/6039698

  Todella halpa verrattuna siihen mitä pieni tontti maksaa esim. Espoossa. Espoossa keskikokoisen n. 800m2 tontin hinta alkaa lähennellä 200t. :(

  VastaaPoista
 5. Haja-asutusalueella asumiseen vaaditaan omanlajisensa ihminen. Me asutaan korvessa, naapurien valot ei meille näy. Eikä meidän naapuriin. Kaikista ei todellakaan ole omakotlähiöiden asukeiksi. Kuitenkin kahden kilometrin säteellä on noin 30 kouluikäistä lasta, alle kouluikäisiä kymmenkunta.

  Mutta asiaan. Oletteko katselleet tontteja radanvarsikunnista ja moottoriteiden viereisistä kunnista? Esimerkiksi (no, kun en tiedä esim. työpaikkojanne ja mahdollisia etätöitä ja niinpoispäin) Janakkala, Riihimäki, Hausjärvi, Hyvinkää? Hyvinkäältä nyt ei ehkä ihan maaseututonttia löydy, mutta noista kolmesta löytyisi. Vai onko liian kaukana pääkaupngista?
  Hämeenlinnasta pääsee Helsinkiin(keskusta) tunnissa (junalla), ja melkein tuo 70min onnistuu talvisaikaankin omalla autolla esim. kehä kolmosen varrella oleville työpaikoille. Janakkalasta menee alle tunti Espooseen ja Vantaalle.

  VastaaPoista
 6. Vihdin kunnassa on työn alla parikin uuden alueen kaavoitus ja kaavoituksen sedät ja tädit taitavat olla ylityöllistettyjä. eli mitä ilmeisimmin asiakaspalvelu ja poikkeuslupapuoli tökkii.. Saako tuota tällä hetkellä "oikeasti" käytössä olevien rakennuspaikkojen määrää jostain tarkistettua? Voihan olla mahdollista, että kantatilasta on joskus vuoden -59 jälkeen perintönä yms. lohkottu pala, joka kunnan paperissa on rakennuspaikka, mut todellisuudessa metsää, peltoa tms rakentamatonta aluetta.

  VastaaPoista
 7. Tuo tontin etsiminen ja erityisesti sen löytyminen on varmaan haastavin vaihe koko rakennusprojektissa - ainakin jos rakentaa PK-seudulle. Meilläkin meni tovi ennen kuin löysimme mieleisemme tontin. Toki jokusia kompromisseja jouduttiin tekemään, semminkin kun mies edustaa enemmän kaupunkiasujaa ja minä viihtyisin korvessakin. Lopulta saimme kuitenkin yhdistettyä näkemyksemme ja tonttikin löytyi.

  Mutta noita "korpi"-tonttejakin (nyt kaikki PK-seudun ulkopuolella asuvat nauravat partaansa) katselleena havaitsin, että Helsingistä katsottuna PK-seutu muodostaa eräänlaisen hintalappujen sektorin sen suhteen, paljonko maa maksaa milläkin etäisyydellä Stadin keskustasta. Esimerkiksi hyvien kulkureittien varrella (motarit, rautatie) tonttimaa on kalliimpaa kauemmaksi sektorin keskipisteestä siirryttynä kuin noiden reittien varteen jäävillä "katvealueilla". Samaten rannikkoseutu on arvostetumpaa kuin sisämaa. Ja tässä tapauksessa rannikkoseutu tulee ymmärtää todella väljästi, nimittäin jos merenrantaan on matkaa vähemmän kuin kuin 20 kilometriä, se alkaa jo näkyä hintalapussakin.

  Väitän siis, että jos haluaa "edullisen" tontin (jälleen sinne PK-seudun ulkopuolelle tiedoksi, että edullinen = suurempi kuin tuhat neliötä ja halvempi kuin 100 tuhatta euroa) kohtuullisen matkan päässä Helsingin keskustasta, tulee etsinnät keskittää välille Turun motari, Lahden motari. Eli Vihti ei ole yhtään hullumpi vaihtoehto - kuten jo tiedätte - mutta idempänä suosittelen katsastamaan myös Tuusulan seutua.

  Tsemppiä etsinnöille!

  VastaaPoista
 8. Me olemme aloittaneet rakentamisen haja-asutusalueelle nyt kesällä. Minun suurin huoleni on juuri lasten kannalta, että löytyykö kavereita naapurustosta. Toisaalta, mikäli haluaa asua luonnon keskellä ja oleskella pihalla ilman, että kuuntelee samalla naapurin vieraiden kuulumiset, lienee haja-asutusalue ainakin pääkaupungin ympäryskunnissa usein ainoa vaihtoehto. Niin se kai on, että kaikkea ei voi saada.

  Kovasti onnea oikean tontin metsästykselle!

  VastaaPoista
 9. Ja me juuri muutimme pois "Maalta" takaisin kaupunkiin, huomasimme että kaverit eivät eksyneet kylään ja työmatka alkoi olla rasite ajaa 65km suuntaansa, nyt kun kaikki on äärellään on elämä helpompaa. Ja se mikä sai muuttamaan, oli lapsen saanti ja oma yksinäisyys. Nyt on mukava tavata muita äitejä puistossa ja lyhyet työmatkat. Meitä on moneen junaan mutta todellakin luulenpa että rahalla saa niitä isoja tontteja missä voi munasillaan kävellä stadin sykkeessä(sinne räikkösen naapuriin siis vaan), se että itse ostimme pienen tontin ja tahdon edelleen kuivattaa pyykit ulkona,ei vaadi muuta kuin että satsaan parempiin ausvaatteisiin jotta niitä kehtaa näyttää naapurillekin ;)

  VastaaPoista