tiistaina, syyskuuta 22, 2009

Meidän talossa

Meidän talossa olisi katto korkealla ja isot ikkunat (kuka ne sitten pesee, kysyy Riimu). Ulko-ovesta tultaisiin suoraan eteiseen, mitään tyhmää tuulikaappia meille ei tulisi. Eteisen vieressä heti ulko-oven vieressä olisi Valkeakosken asuntomessuilla nähty iso varastohuone, johon saisi vietyä ulkovaatteet. Varastoon mahtuisi kuitenkin myös esim jouluesinelaatikko, mehumaijat, vuodenaikaansa odottavat vaatteet, kaikki kengät ja laukut yms sisätiloissa varastoitavat tavarat. Toivottavasti siellä voisi joskus säilyttää myös vauvanvaunut, jos sellainen Ihme meille suotaisiin. Eteisessä olisi kuitenkin pieni vaatekaappi/paikka vieraiden vaatteille. Eteisen vieressä olisi wc, koska sinne pitää kuitenkin aina mennä kun on jo takki päällä.

Eteisestä pääsisi suoraan keittiö-ruokailutila-olohuone -yhdistelmään, jossa olisi yksi iso megakokoinen ikkuna. Keittiön ja olohuoneen välissä olisi - jälleen asuntomessuilla nähty - iso ketttiösaareke. Yhdistelmän nurkassa tai jollain reunalla olisi "uloke" johon voisi laittaa esim tietokonepisteen tai lasten leikkinurkkauksen (jos niitä siis joskus meille suodaan).

Toisessa päässä taloa olisi pari makuuhuonetta ja toisessa päässä saunaosasto. Haluaisin ehdottomasti takkahuoneen pesuhuoneen yhteyteen. Olisi mukavaa jos vieraat voisivat käydä saunassa rauhassa ja muu porukka viettää iltaa olohuoneessa. Sauna se olla pitää ja puulämmitteinen tietenkin.

Pesuhuoneeseen meille ei missään nimessä tule pyttyä, vaan saunan lähelle pitäisi mahduttaa vielä erillinen kakkosvessa. Riimu haluaisi kylppäriin ammeen, mielellään poresellaisen. Kallista, sanon minä, mutta pitääpä katsella. Eiköhän ainakin ammevaraus meidän taloon tule, hankitaan sitten myöhemmin jos ei rakenusvaiheessa siihen ole varaa. Kylppäri saisi olla kylpylämaisen ihana, jossa viihtyy pitkään. Takkahuone voisi olla pienikin nurkkaus, mutta ehdottomasti sieltä pitää päästä ulos näkemättä pyykkivuorikaaosta kodinhoitohuoneessa.

En suostu ottamaan talomallia jossa kodinhoitohuone on kylpyhuoneen eteisenä. En ymmärrä, miten lähes jokaisessa valmissa talopaketissa tällainen järjestely on tehty. Kuka haluaisi mennä saunaan rentoutumaan niiden pyykkivuorten välistä loikkien? Eikö olisi ihanaa pyhittää sauna pelkästään puhdistautumiseen ja rentoutumiseen, ei kotitöille? Eli kodinhoitohuone pitäisi olla erillinen, vaikka pienikin. Pesukone, pari kaappia siivoustarvikkeille ja tila pyykkikoreille riittää. Ovi ulos, josta pääsee tarvittaessa viemään pyykit pihalle kuivumaan. Ehkä kodinhoitohuoneen kautta voisi päästä sivuovesta kylppäriin, jolloin ulkotöistä pääsisi suoraan suihkuun. Ulkona kuivatun pyykin tuoksu on ylellisyyttä, jota ei kerrostalossa ja kaupungissa saa.  Olisi toki ihanaa jos kodinhoitohuoneessa olisi tilaa pyykinkuivaukselle - yksi kerrostaloelämän tylsimpiä juttuja on katsella pyykinkuivaustelineitä keskellä olohuonetta.

Toisessa päässä taloa olisivat sitten makuuhuoneet. Tai ehkä olisi kuitenkin mukavampaa että iso makkari olisi toisessa päässä, keskellä olisi se keittiö-olohuone -yhdistelmä, sitten pikkumakkarit ja ihan toisessa päässä sauna. Voisi pysyä kotisopu parempana. Ehkä siinä eteisen wc:ssä voisi olla suihkunurkkaus lähellä isoa makkaria? Tai jopa kulku suoraan makkarista vessaan? Voisi olla hyödyllinen juttu.

Hieman viilausta vielä tarvitaan. Löytääkö kukaan tällaista talomallia talopakettivalmistajilta?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti